Saturday, 14 February 2009

sotong sumbat, keropok lekor?????




kenapa ija suka masak?
sebab ija suka nak cuba..
siapa lak jd mangsa makannya?
dah tentu hubby terchenta dan anak-anaknya..
hari ini, ija cuba lagi..
kita buat pulak sotong sumbat n kepok lekor..
mahai wei sekor sotong ni £4,
cik abe kata x po..kita beli 2 ekor aje wei..
ngeh ngeh...yg makan pon kami berdua aje
fuh nasib baik le yg lain semua alergi seafood..
kalau idak janggut sotong je la yg makcik dpt..

kepok lekor pon buat jugak (thanx rozie bg resepi)
kepok lekor ni x sama ngan hok losong tuh!!!
tapi iras-iras rasanya ada juge...
udah2 la ija...habis masak mu gi ngaji pulok
(awat aku ckp ganu nih???ohh sebab makan kepok ikang (bukan ikee kata maklang)!!)


ini resepi copy paste dr blog rozie (minta copy yea rozie den maleh nak taip!!!)

Bahan

320gm isi ikan ~ aku guna ikan tenggiri frozen jer
250gm biji sagoo ~ rendam 30min atau lebih dan toskan airnya
garam secukup rasa
1/2 sudu teh baking powder- optional
1 sudu teh kiub pati ikan bilis~ optional
1 sudu teh serbuk lada sulah~ optional
tepung ubi secukupnya untuk tabur di papan canai supaya tidak melekat pada tangan ketika menggentel

Cara

**pastikan biji sagoo di toskan betul2 untuk pastikan adunan lembik...less water much better!
-Panaskan air dalam periuk hingga mendidih.
-Masukkan semua bahan kecuali tepung ubi ke dalam food prosessor/blender, kisar hingga
hancur dan sebati~ kalau ada biji sagoo yang tak hancur biarkan jer.
-Lumurkan tangan dengan tepung ubi dan taburkan papan canai dengan tepung ubi juga.
-Ambil sedikit adunan sebesar 2x bola pingpong, gentel memanjang(ikut saiz sendiri pun tak
per) dan terus masukkan ke dalam air yang mendidih tadi.
-Sambil menggentel sambil merebus buat hingga semua adunan habis.
-Mana-mana terapung maknanya dah masak ler, angkat dan toskan.
-Potong dan boleh lah di goreng

6 comments:

maklang said...

kalau cakap Ganu...kepok ikang...he..he..

terimakaseh kerana singgah kat Teratak Maklang..:)

mama IeMaNs said...

Huhu maapla maklang hentam je ckp.maklumla org sel nak ckp ganu.anyway saya selalu gak skodeng fp maklang.baru td jumpa blog.tq singgah kat sini

~ yus ~ said...

fuiyooo besarnya sotong itu jan..hihi

raihan hassan said...

besarnyeee sotong..terus terliur..beli kat ner ni?

Kak Nani said...

memang beso sotong ni..haha orang Perak cakap tau...Mana lak nak cari tenggiri frozen ye..mackerel tu la ye..

mama IeMaNs said...

raihan: sotong tuh beli kat pasar pagi...dekat ngan jalan nak ke matalan tuh...

Kak nani : tak da ikan tengiri, ikan kembong or hering pon boleh aje...ija haritu hentam ikan makerel je...