Thursday, 29 July 2010

PUtera KeTigA -IEMAN FAREEQ

Hahahhaha..maafla bagi yg dah terbaca entry terdahulu...kucar kacir le pulak rupanya..so ija rewrite semula la...sementara ada masa beberapa hari (bg rehat untuk diri sendiri for a week) and memulakan semula kerja2 'menulis' yg 'sepatutnya'....


Pengalaman Bersalin di Jessop Wing...


Kelahiran putera kami ketiga ni...2 hari lebih awal dr tarikh yg dijangkakan. huhuu ija expected biarla 2 minggu ke lebih awal...tpnya ALLAH itu lebih mengetahui apa yg terbaik.Ija sepatutnya pagi tu ada appointment ngan supervisor dlm kul 10 am. Tp dr kul 5 lebih ija dah x leh tidur..terasa perut menyengat2...tgk sela masa sakitnya dlm 20 min (scale sakit dlm 3/10) je. Then, dlm kul 7 tu nak bersiap le...pi sekolah (kononnya nak menumpang mr hubby pi kerja). Masa di toilet, rupanya dah kuar tanda darah...ehmmm....dlm hati dok kata...nak bersalin dah kot ni.Tp pengalaman terdahulu..semuanya amik masa dlm min 6-8 jam (ieman) n irfan pulak keesokkan harinya baru sakit beria. so dlm hati dok pikir nak pi juga jumpa supervisor. Ija ckp kat Mr hubby tak yah pi kerja...so that leh le antar ija pi school.n kalau x sakit dia leh masuk kerja tengahari je.

Ija pon kononnya menyambung sisa kerja before nak ngadap tuan besar...tp perut tu makin kerap lak sakitnya...n bila dok check sela sakitnya...every 5 mins pulak ( scale dlm 4/10 sakitnya)...alamak....den cuak gak...n masih dok berteka teki..n pi uni or nak pi hospital...dlm 8.30 am tu decided to call Midwife..n tanya opinion dia.Then, dia suggest call triage n bagi tau condition . ija x call terus pon...dlm 9.30 am baru le call ( sbb nak pastikan bebetul sakitnya every 5 min).Dlm masa yg sama ija terpaksa la..mengcancelkan meeting ngan tuan besar....ermmmm x da harapan le nak jumpa dia before bersalin.

Dlm kul 10 gitu baru ija bersiap n pi ke triage. sesampai kat sana..menunggu gak dulu dlm 20 min kat waiting room tu before dihantar ke labour room. ada 2 midwife (student n real midwife yg incharge utk ija). Alhamdulillah they are very profesional n sgt le relax...hehhehe so kita pon calm gak le..dlm labour tu. Midwife check bukaan masa tu..dlm 6cm..uish banyak gak rupanya.

Banyak berbeza ngan kat msia cara depa handle pesakit...kat sini....semuanya nak natural...no break water bag..dan kedua2 midwife tu ada je dlm bilik tu..mengadap muka ija menahan kesakitan..hahhahhah. depa dok suggest le...suh duduk atas ball le, jejalan le....n x kasi...baring. Aduhai..mokcik dah la sakit perut, dok suh berjalan. tp ija cuba gak nasihat dia tu..pusing2 le dlm bilik tu...kononnya nak mudahkan baby 'engaged'. Utk kali pertamanya, ija gunakan gas...utk menahan sakit. rupanya berkesan yea...hahhah ala2 laluk 2 je mokcik bila sedut gas tu. Dlm hati terasa gak jakun, kang ija dok laluk2 tu tertidur pulak..sampai lupa nak meneran..hahhaha kampung sungguh. First time, juga air ketuban, pecah sendiri ( kat msia mmg dipecahkan)...and after 3 kali push...akhirnya kuarla...baby boy ija pada pukul 1.36pm, seberat 3.29kg.Alhamdulillah.

Selesai segalanya ( kuarkan uri n jahit (1st degree)) dlm kul 3 jugakla...diorg ni buat kerja tak rushing2, semua menda diorg akan terangkan..itu yg lama bebenor nak settle. Ija x bermalam pon kat hospital tu...sbb semuanya ok....so dlm kul 8.30 mlm kami pon balik umah.


IEMAN FAREEQ
Baby ketiga kami ni...dinamakan IEMAN FAREEQ. Kasi sedondon ngan abangnya IEMAN NUR FIQRY n IEMAN IRFAN. FAREEQ tu dlm bahasa arab maknanya Leftenan general...ija checked kalau maksud lain...pejuang. Moga2 leh le besar nanti memperjuangkan syiar ISLAM ...amin.

5 comments:

Aryati Bakri said...

TAHNIAH...

Semoga baby dan Ija sihat. Semoga Allah memberikan kemudahan kepada Ija dan keluarga.

anon suria said...

tahniah.....alhamdulillah penantian berakhir jua. semoga akak n baby sihat....nanti bila sue dah sihat...nak datang tengok ieman yang baru . nak panggil apa baby nie?

haziq-fayyadh-faheem said...

tahniah k.ija, nnt kami dtg melawat.

~ yus ~ said...

Tahniah!. kat sana mmg dia akan tunggu pecah sendiri kan ketuban tu. EDD Ija 28 Julai kan. Maknanya Ieman lahir 26 Julai lah yer. Yus pulak EDD 7 Ogos, bersalin 27 Julai. Anak kita selang sehari lah...hehe.

Fadzlin said...

Ameen ya Robb...