Sunday, 6 September 2009

ziarah ke rumahNYA...

Beberapa bulan yang lalu kami melalui pengalaman perjalanan yg maha hebat, perjalanan antara benua sehingga akhirnya kami berjaya menjejakkan kaki ke rumahNYA dan kemudiannya terus pulang ketanah air.

Perkara yang paling tidak pernah dirancang adalah utk mengunjungi rumahNYA. Namun DIA penentu segalanya...kami akhirnya tahun ini diberi rezeki menunaikan umrah sekeluarga di sana selama lebih kurang satu minggu. Terlalu panjang memori kami yang ada disana untuk diceritakan di blog ini. Overall, semuanya baik-baik belaka...walaupun didalam keadaan yg sangat panas di sana, anak2 kami tidak mengeluh langsung...sungguh dipermudahkan olehNYA....alhamdulillah..

Ieman sempat menunaikan tawaf sunat beberapa kali, bersembahyang di raudah dan juga saie. Moga-moga pengalaaman ini akan tersemat didalam hatinya...dan akan mendorong dia untuk kesana nanti suatu hari kelak! insyaALLAH.

Personally, perjalanan ija kesana terus diduga ALLAH...ada ketikanya disana ija rasakan seperti tidak diterima olehNYA....masyaALLAH..hanya DIA yang tahu perasaan ketika itu. Rasanya ija perlu belajar untuk redha dengan ketentuannya. Alhamdulillah....di saat akhir diberikanNYA kesempatan untuk sujud memohon keampunan darinya...

Program ziarah di Mekah dan Madinah ( makam para syuhadah, dll) mengimbau memori ija semasa mengikuti ISK dan pelbagai aktiviti usrah di Sheffield. Rasa seperti tidak percaya, ija saksinya peninggalan sejarah ini di depan mata. InsyaALLAH, sekiranya diizinkan olehNYA akan kami jejakkan kaki kesana lagi....

No comments: